program    |    zpravodaj    |    o festivalu    |    katalog    |    konvikt    |    filmy    |    koncerty    |    výstava    |    mapa    |    pro/média

DIVADELNÍ FLORA 2006


Milý festivalový diváku,

na přelomu dubna a května proběhne na scéně pořadatelského Moravského divadla, v Divadle hudby, na nádvoří Tereziánské zbrojnice a v prostorách univerzitního Konviktu X. mezinárodní festival DIVADELNÍ FLORA.
Jeho první kulaté narozeniny přijedou do Olomouce oslavit divadelníci a hudebníci nejen z České republiky, ale i ze Slovenska, Ruska, Polska, Francie, Mexika, Rakouska a Japonska.

Motto DF 2006 zní na hranici skutečnosti.
Festivalový leitmotiv bude akcentován vážným i odlehčeným způsobem. Existenciální prožitky hraniční zkušenosti člověka se světem i ostatními lidmi prostřídají satirické komentáře naší každodenní reality či hravé pokusy o její poetickou destrukci. Prizmatem metafyziky i ironicky, optikou snu, ale také přísně analyticky reflektují život a plnost jeho projevů umělci, kteří na festivalu představí svou tvorbu; skutečné či pomyslné hranice budou nahlíženy a mapovány skrze metaforu i naturalistický popis.
Přirozená různost pohledů na zvolené téma (stejně jako žánrová pestrost festivalových produkcí) je implicitní podmínkou toho, aby festival naplnil svou základní funkci – aby se stal inspirativním místem živého setkávání a vzájemného obohacování se kreativních a přemýšlivých lidí.

DIVADELNÍ FLORA postupem času do této nezastupitelné platformy dorostla především díky Tobě.
Mírou smyslu její existence bude totiž vždy Tvá ochota a potřeba komunikovat s těmi, kdo prostřednictvím nejrozmanitějších forem své tvorby vyjadřují nesentimentální respekt vůči hranicím naší viditelné skutečnosti, s těmi, kdo se k nim pokorně přibližují i s těmi, kdo je odvážně zdolávají.
Těším se na setkání s nimi i s Tebou – v hledišti i mimo ně…

Petr Nerušil, produkce & dramaturgie DF 2006



 

Vážení příznivci festivalových produkcí,

úmyslně vás neoslovuji příznivci divadelních představení, neboť tento festival není složen pouze z divadelních představení (jak tomu bylo v jeho počátcích). Co ale zůstává stejné, je důvod, proč mezinárodní festival DIVADELNÍ FLORA připravujeme – aby doplnil a rozšířil repertoár vašeho Moravského divadla. I ten letošní festival je zase o něco bohatší. Stalo se již tradicí, že na jevišti i za oponou Velkého divadla, v Divadle hudby a na nádvoří Zbrojnice se představují velké divadelní soubory. V Uměleckém centru UP – v Konviktu – pak soubory menší, filmová představení, koncerty a další umělecké produkce.
Jsme velice rádi, že svou návštěvou festivalu dokazujete, že jdeme správnou cestou. Vždyť jeho minulý ročník navštívilo více než 8.000 diváků. Olomouckých byla sice většina, ale mnoho z nich za skvělými produkcemi přijelo i ze vzdálených míst.
Festival by vám nemohl nabídnou tak pestrou a bohatou škálu akcí bez podpory našich partnerů. Dovolte mi, abych jim všem upřímně poděkoval – váš potlesk po spokojeném uměleckém zážitku patří také jim.
Přeji vám při sledování festivalu DIVADELNÍ FLORA 2006 co nejvíce krásných chvil. Vaše spokojenost nás motivuje při přípravě dalších ročníků.

Mgr. Václav Kožušník, ředitel Moravského divadla Olomouc



 

Vážení příznivci divadla,

jsem rád, že vás mohu pozdravit u příležitosti jubilejního desátého ročníku mezinárodního festivalu DIVADELNÍ FLORA. Na rozdíl od letošního mírně relativizujícího motta na hranici skutečnosti vnímám tuto nesoutěžní přehlídku divadelní tvorby jako skutečnou a nedílnou součást kulturního života našeho kraje. Festival se řadí mezi významné projekty Olomouckého kraje, což mu přináší i zaslouženou finanční podporu z krajského rozpočtu.
Jako každý rok se i letos se na prknech Moravského divadla Olomouc, na nádvoří Tereziánské zbrojnice, v Divadle hudby nebo v Konviktu představí známé české i zahraniční divadelní soubory. Na téměř tři desítky divadelních představení a řada doprovodných akcí, včetně filmů či koncertů, nabízí opravdu pestré menu, z něhož si může vybrat každý, kdo se na přelomu dubna a května za uměním do Olomouce vydá.
Věřím, že desátým ročníkem je tradice DIVADELNÍ FLORY pevně zakotvena na mapě podobných mezinárodních přehlídek. Dovolte mi, abych vám divákům popřál hezké umělecké zážitky. Organizátorům pak přeji, aby se letošní přehlídka vydařila a ročníky, které přijdou, byly stejně úspěšné jako ty předešlé.

RNDr. Ivan Kosatík, hejtman Olomouckého kraje