prodej a rezervace vstupenek
Moravské divadlo Olomouc
WebTicket

pokladna MDO
tel. 585 500 500
pokladna@mdol.cz

FESTIVALOVÉ ŘEVUE

VIDEOZPRAVODAJ

Najpiekniejsza katastrofa – eksploduje Supernova!

Nejen divadlem živ je člověk. Kromě filmů tak sází dramaturgie festivalu i na hudební doprovodný program. Tento rok opět láká spíš na svou pestrost a kvalitu než na okoukaná jména z plakátů. Během následujícího týdne se dostane hlavně na originální projekty pocházející ze zemí Visegrádské čtyřky. V pátek třináctého otevírala na nádvoří Konviktu večer polská kapela Miloopa. A svým koncertem zprostředkovala návštěvníkům dokonalou projížďku napříč hudebními žánry.

Miloopa se v Olomouci zastavila na svém turné už potřetí. Stálá pětičlenná sestava muzikantů s sebou na velké festivaly přibírá i VJe, trumpetistu či rappera. Včera ale přijela kapela, která se pojmenovala podle oblíbené dětské výživy, v tradičním složení a bez vizuálního doprovodu. Okleštění audiovizuálního projektu mohlo fandy daného trendu zamrzet, Poláci na podiu však brzy počáteční rozpačitost rozehnali tanečními rytmy.

Zpěvačka Natalia Lubrano svůj vokál, který si ponejvíce liboval v soulové poloze, často zpestřovala experimenty s megafonem a hlasovým modulátorem. Tím zastoupila i mužský rap či hrdelní zpěvy. Basa, bicí, kytara, klávesy a syntezátory jely během sedmdesátiminutového listování encyklopedií hudebních žánrů  v naprosté, až nelidsky přesné harmonii. Elektronika nepodporovala jen rytmy a melodie, mnohdy suplovala i roli trumpetisty či hráče na didgeridoo. Na své si přišli fanoušci taneční elektroniky při drum´n´bassu, breakbeatu a junglu či při vesele poskakujících groovy rytmech. Došlo i na melancholičtější polohy trip hopu či houpavé souznění při reggae a dubstepu.

Vlažný start koncertu se díky živelné energii Miloopy brzy zlomil, před podiem jejich hudba strhla i několik lidí k extatickým tanečním kreacím. Asi stovka lidí na nádvoří však spokojeně měnila rytmické pokyvování hlavou podle toho, jak Miloopa chtěla.

Nepochopil jsem ale jednu věc. Byť se kapela ještě dvakrát na podium vrátila s nachystanými přídavky, vždy tleskala jen hrstka hudbou se bavících. Krom tohoto tradičního paradoxu typického pro klub na malém městě se ale pátek třináctého nijak negativně nezapsal. Vše proběhlo hladce a s úsměvem z příjemného startu patnáctileté Flóry, teplé počasí vydrželo i po půlnoci. Jediná katastrofa zůstala po Miloopě v jejím refrénu. Najpiekniejsza katastrofa – eksploduje Supernova!

Petr Vlasák

05 01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 2011

celý program / programme / tisk / vstupenky

o festivalu / about festival / fotografie

festivalové řevue / videozpravodaj

mediální ohlasy

download

sponzoři a partneři

kontakty / contact

archiv

home





pořadatel
spolupořadatel
hlavní partneři
za podpory

festival se koná za finanční spoluúčasti
Olomouckého kraje,
statutárního města Olomouc
a Ministerstva kultury ČR

hlavní mediální partner