aktuality

Kolik Olomoucí znáš, tolikrát jsi člověkem


Koncept městské hry Tisíc a jedna Olomouc ve spolupráci Divadla na cucky a budapešťského souboru KOMA Bázis umožňuje účastníkům nahlédnout do vnitřního života města a stát se součástí příběhů, které se skutečně staly. A co vy, opravdu znáte Olomouc tak dobře, jak si myslíte?

Účastníci hry byli rozděleni do týmů o cca třech až čtyřech osobách; na začátku dostali k dispozici mapu a úkol hledat studenta, který ztratil klíče. Ten je pak dovedl ke katakombám pod Kapucínským klášterem. Tady bylo třeba najít ztracené klíče – tým však procházel podzemím jen se svíčkami. Po úspěšném nalezení klíčů vedla cesta dále na Dolní náměstí, kde byli připraveni čtyři hudebníci a dirigentský pult s taktovkou. Jeden z týmu měl vybrat skladbu, kterou pak i dirigoval. Dalším stanovištěm byly prostory u Terezské brány; dva architekti plánovali, co postavit namísto nevzhledného parkoviště, a požádali hráče o pomoc – metodou živých soch navrhnout památník, který místu dodá ztracenou krásu.

Od zastávky u soudu provázel tým průvodce z dávno zašlých časů až ke kostelu Neposkvrněného početí Panny Marie. Hráči měli možnost vyslechnout ne zcela známý příběh o zdejším mnichovi Jindřichovi a vzdát čest jeho památce. Následujícím cílem byla Lomená galerie – jeden vybraný člen týmu tady zakreslil na mapě na zdi své nejoblíbenější místo v Olomouci. Po cestě na Václavské náměstí pak účastníky zastavila žena s prosbou o pětikorunu a interaktivním příběhem varovala před předsudečností. Předposledním místem trasy byl Dóm; u něj pro tento den přistála vesmírná loď. V jejích útrobách čekal video pohled na Olomouc z ptačí perspektivy. Hra se končila ve Freskovém sále na Wurmově ulici, kde byly na několika obrazovkách promítány autentické příběhy, ze kterých Tisíc a jedna Olomouc vycházela a kterými se inspirovala. Nakonec celý tým dostal vytištěnou fotku od Terezské brány – na památku.

Tisíc a jedna Olomouc je především dlouhou procházkou, která odhaluje ne vždy známá zákoutí města, v konečném důsledku ale nenabízí nic až tak ohromujícího. Šlo tedy hlavně o příjemně strávený čas v uličkách v historickém centru Olomouce. A pak už záleží na jednotlivých účastnících, komu to stačí a komu ne.

Barbora Chovancová


všechny aktuality | home


  Divadlo Konvikt     Statutární město Olomouc     Ministerstvo kultury     Moravské divadlo OlomoucOlomoucký kraj     Česká televize