Předávání Ceny Marka Ravenhilla na XX. DF!

Olomouc se v květnu stane skutečným divadelním centrem ČR. Centrum současné dramatiky letos pošesté udělí cenu za nejlepší českou divadelní inscenaci nového dramatického textu. Vítěz bude vyhlášen v sobotu 21. května 2016 v Moravském divadle Olomouc před festivalovým uvedením inscenace hry Mariuse von Mayenburga Kámen domácího souboru.

„Cenu Marka Ravenhilla udělujeme již pošesté a poprvé za šest let nebyl projekt podpořen grantovou komisí města Prahy, což nás velmi mrzí. Myslíme si zároveň, že udílení této ceny má v kontextu české divadelní scény stále svůj smysl, proto jsme se rozhodli v iniciování pokračovat. Využili jsme nabídku festivalu Divadelní Flora Olomouc, který se ve své programové linii inscenování současných divadelních textů věnuje, a poprvé předáme cenu za inscenaci současného textu mimo Prahu,“ říká Martina Schlegelová, umělecká vedoucí Divadla LETÍ, které udílení Ceny Marka Ravenhilla iniciuje. Za rok 2015 bylo z více než 70 premiér v českých divadlech nominováno 5 inscenací. Cenou pro vítěze je „kožich Marka Ravenhilla“, který pro letošní ročník zhotovil designerský kolektiv Dry Milk of Virgin Mary.
 
Cena Marka Ravenhilla za inscenaci nového textu je ocenění za počin v oblasti inscenování současné dramatiky pro česká divadla. Novým textem se rozumí takový text, který vznikl v období 10 let před příslušným udělením ceny. Oceněná inscenace je volena na základě konsensu členů Rady Ceny Marka Ravenhilla, kteří zohledňují symbiózu kvalitního textu a kvalitu jeho inscenování. Rada sleduje i výsledky autorské či kolektivní tvorby, u nichž rozhoduje výsledný text a jeho přenositelnost mimo kontext konkrétní inscenace a poetiky divadla, pro nějž vznikal. Projekt Centrum současné dramatiky, v rámci něhož je cena udílena, založilo pod záštitou Václava Havla v roce 2010 Divadlo LETÍ.

V předchozích ročnících získaly Cenu Marka Ravenhilla inscenace brněnského Buranteatru Létající dítě v režii Mikoláše Tyce, inscenace Divadla Petra Bezruče Můj romantický příběh v režii Daniela Špinara, inscenace Komorní scény Aréna S nadějí, i bez ní v režii Ivana Krejčího, inscenace Činoherního studia Ústí nad Labem Hamlet je mrtev. Bez tíže v režii Davida Šiktance a inscenace Pražského komorního divadla Černé panny v režii Dušana D. Pařízka.



Nominované inscenace na Cenu Marka Ravenhilla za rok 2015:

•    Petr Kolečko: Poker Face
Jihočeské divadlo České Budějovice, režie: Thomas Zielinski

•    Denis Kelly: Rituální vražda Gorge Mastromase
DISK Praha, režie: Adam Svozil

•    Falk Richter: Small Town Boy
Divadlo LETÍ, režie: Marián Amsler

•    Kazimír Lupinec & Co.: Upokojenkyně
V.A.D. Kladno

•    Tomáš Dianiška: Zvrhlá Margaret
A Studio Rubín, režie: Anna Petrželková


Projekt Cena Marka Ravenhilla je realizován za podpory Ministerstva kultury ČR.